Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Ένας χρόνος «Πορτοκαλί» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ! Συνεχίζουμε!

Γ.Σαγιάς

Ένας χρόνος «Πορτοκαλί» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ
Συνεχίζουμε!

Ο επικεφαλής του κινήματος ελευθέρων πολιτών Γιώργος Σαγίας, οι υποψήφιοι του συνδυασμού για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και οι φίλοι και υποστηρικτές του κινήματος, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε απ’ τα βάθη της καρδιάς μας όλες και όλους όσοι μας στήριξαν παντοιοτρόπως και μας ψήφισαν στις εκλογές. Ευχαριστούμε επίσης και όσες και όσους δεν μας ψήφισαν αλλά μας καλοδέχτηκαν και είπαν τον καλό τους λόγο για την προσπάθειά μας. Ευχαριστούμε και αυτές και αυτούς που αντιπαρατέθηκαν σκληρά μαζί μας γιατί μας έκαναν εμπειρότερους και σοφότερους.
Ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας πιστεύοντας ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας μας θα υλοποιούσαν τις δημόσιες δηλώσεις τους για αλλαγή του εκλογικού νόμου (ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για υποψηφίους δημάρχους και ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους). Κάναμε λάθος!
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας πιστεύοντας ότι πολύς κόσμος εννοεί αυτό που δηλώνει στις δημοσκοπήσεις για «ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, χωρίς κόμματα και χρώματα». Κάναμε λάθος!
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πιστεύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα υλοποιούσε τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του για υποψηφιότητα στο Δήμο Λαμιέων. Κάναμε λάθος!
Κάναμε και άλλα «πολιτικά λάθη».
Δηλώσαμε πως «δεν τάζουμε τίποτα και σε κανέναν».
Φωνάξαμε πως «αρνούμαστε να παίξουμε με τις ψυχές των ανέργων και των φτωχών».
Είπαμε πως «είμαστε απέναντι σε λέσχες και αδελφότητες».
Τονίσαμε πως «θα τσακίσουμε τα κατεστημένα και τα συμφέροντα».
Προτείναμε «αναδιάρθρωση και μείωση των αντιδημαρχιών»
Εξηγήσαμε πως «το πρώην ΕΣΠΑ έχει υπερδεσμεύσεις και ενδέχεται να απενταχθούν έργα».
Μιλήσαμε για «πάταξη του παρεμπορίου», για «άρνηση οποιασδήποτε προσέγγισης για κέντρο λαθρομεταναστών και λειτουργία τζαμιού στη Λαμία».
Σημειώσαμε πως «πρέπει να επιλέγονται οι άξιοι και όχι οι κολλητοί και οι ρουσφετλήδες».
Αρνηθήκαμε τις «συγκυβερνητικές επιλογές που κάνουν τη Λαμία, τη Φθιώτιδα και τη Στερεά ουραγό της Θεσσαλίας».
Για όλα αυτά καθώς και για άλλα, υπεύθυνος είναι ο επικεφαλής τής «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, ο οποίος αναλαμβάνει συνολικά την ευθύνη τού τελικού εκλογικού αποτελέσματος.
Μετά το πέρας των εκλογών τής 18ης Μαΐου 2014, θεωρούμε πως υπάρχει ένας νικητής, ο βουλευτής κ. Ν. Σταυρογιάννης και ο συνδυασμός του και πέντε ηττημένοι (η δε ήττα δεν κατανέμεται αναλογικά).
Καταθέτουμε δημοσίως κάποιες σκέψεις επί του αποτελέσματος και του τρόπου διαμόρφωσής του, για περίσκεψη και προβληματισμό:
Για την «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ: ΕΜΕΙΣ ΧΑΣΑΜΕ!
Η αποχώρηση πολλών εν δυνάμει υποψηφίων (για τους δικούς του λόγους ο καθένας) και η στήριξη – ένταξη κάποιων εξ αυτών σε άλλα σχήματα, σίγουρα αποδυνάμωσε το ψηφοδέλτιό μας.
Η ανεπαρκής αναγνωρισιμότητα του επικεφαλής και των υποψηφίων, κυρίως σε περιοχές του ευρύτερου «καλλικρατικού» Δήμου Λαμιέων, έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια.
Η έλλειψη επαρκών πόρων για την προβολή και διαφήμιση, διαμόρφωσε αρνητικό κλίμα και ελλιπή δυναμική.
Η πολιτική απειρία πολλών υποψηφίων, μείωσε τις δυνατότητες διείσδυσης στο εκλογικό σώμα.
Η εξαιρετικά αναιμική προβολή πολλών ΜΜΕ στην «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ, σε συνδυασμό με τους ψιθύρους και τις διαδόσεις «επαγγελματιών» της πολιτικής και κομματαρχών, έπληξε καίρια το κίνημα, το οποίο δεν είχε μέσα να απαντήσει.
Η έλλειψη χρόνου τού εργαζομένου επικεφαλής, ο οποίος πήρε άδεια άνευ αποδοχών για λίγες ημέρες για να συμμετάσχει στις εκλογές (αλήθεια πόσοι ακόμα πήραν άδεια άνευ αποδοχών σε 350 Δήμους πανελληνίως μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων δημάρχων;) επέδρασε αρνητικά.
Τέλος μεταξύ άλλων, η έλλειψη «πολιτικών υποχρεώσεων» και η άρνηση ταξιμάτων και ρουσφετιών, έπαιξε το ρόλο της σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος συνηθισμένου να «υποχρεώνεται», να «εξυπηρετείται», να «μετατίθεται», να «περιμένει διορισμό», να ψηφίζει το «κόμμα», να «βολεύεται» γενικώς.
Το ότι η «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ κατέθεσε πάρα πολλές προτάσεις συγκεκριμένες, χρήσιμες και υλοποιήσιμες δε φαίνεται να συγκίνησε μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων. Το ότι στην μοναδική τηλεμαχία επικράτησε – κατά κοινή ομολογία - ο επικεφαλής της Γιώργος Σαγιάς, δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε ένα κοινό με κομματικές και προσωπικές στοχεύσεις.
Μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, ο Γιώργος Σαγιάς έδωσε συνέντευξη τύπου (Τρίτη 20-05-2014 και ώρα 13:45) και άμεσα ξεκαθάρισε ότι τη δεύτερη Κυριακή ΔΕΝ θα δοθεί «γραμμή» και οι φίλοι της «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό ειπώθηκε αυτό και υλοποιήθηκε. Ο Γιώργος Σαγιάς δεν απάντησε στις κλήσεις των επικεφαλής των δύο νικηφόρων συνδυασμών καθώς και σε κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες, αρνούμενος να μπει στη λογική οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, (γεγονός που εκτιμούμε πως δεν έγινε από άλλους επικεφαλής, όμως το αν είναι σωστή αυτή η εκτίμησή μας θα φανεί στην πορεία).
Θέλοντας να συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο και προβληματισμό, καταθέτουμε και κάποιες – λίγες – σκέψεις και για τους άλλους συνδυασμούς και κόμματα, σύμφωνα πάντα με τη δική μας οπτική και ανάλυση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση με τον κ. Τάσο Χρονά που εξέφραζε το Κομουνιστικό Κόμμα, μείωσε τη δύναμή του στο Δήμο Λαμιέων σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και έχασε μία έδρα.
Η ΠΕΠΛΑ με τον κ. Παναγιώτη Στασινό που εξέφραζε κυρίως τους Οικολόγους και τη Δημοκρταική Αριστερά, πήρε ποσοστό ελάχιστα αυξημένο από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και κατέλαβε πάλι μία έδρα.
Η Παρέμβαση Πολιτών με την κ. Μαρία ΑΝΤΩΝΙΟΥ που εξέφραζε το ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, κατέλαβε πάλι δύο έδρες αλλά πήρε περίπου το μισό του ποσοστού που εισέπραξε στις περιφερειακές εκλογές και περίπου το ένα τρίτο του ποσοστού των ευρωεκλογών.
Η Κοινωνική Συμμαχία με τον κ. Γιώργο Κοτρωνιά που εξέφραζε κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, συνεπικουρούμενη από θύλακες του (πρώην;) ΠΑΣΟΚ, μείωσε το ποσοστό της και έχασε τη διοίκηση του Δήμου Λαμιέων και πολλές έδρες.
Η Πρόταση Ευθύνης του κ. Νίκου Σταυρογιάννη, η οποία εξέφραζε – κυρίως – κομμάτι της (πρώην;) Νέας Δημοκρατίας και μεγάλο μέρος του (πρώην;) ΠΑΣΟΚ, ενισχυμένη τη δεύτερη Κυριακή από αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους όλου του πολιτικού φάσματος αλλά και ψηφοφόρους οι οποίοι ήθελαν αλλαγή διοίκησης στο Δήμο Λαμιέων, κέρδισε τις εκλογές.
Επιπλέον στοιχεία που καταθέτουμε στο δημόσιο διάλογο:
Όπως προκύπτει από τη δική μας ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στήριξαν ευψύχως την «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ. Το ίδιο συνέβη και από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, σε όποιο όμως βαθμό μπορούσε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους του. Επίσης, η «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ υποστηρίχτηκε από μικρούς θύλακες ψηφοφόρων από όλο όμως το πολιτικό φάσμα. Μελετώντας κάποιος τα αποτελέσματα με προτεραιότητα στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, δεν προκύπτει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο υποστήριξη της Χρυσής Αυγής προς την «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ακόμη θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημαντική μεταβολή των εκλογικών αποτελεσμάτων μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής σε περιοχές, μεταξύ άλλων, όπως στο Λειανοκλάδι, στα Στίρφακα, στη Δαμάστα, στο Κρίκελο, στη Δίβρη, στη Λυγαριά. Τέλος επισημαίνουμε - τον όποιο - ρόλο έπαιξαν η προεκλογική ίδρυση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» καθώς και η παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στη Λαμία.
Βεβαίως, οφείλουμε να πούμε δημοσίως πως ο Αντώνης Σαμαράς, ούτως ή άλλως δεν θα έχανε με την παρουσία του κ. Ν. Σταυρογιάννη ως υποψηφίου δημάρχου, διότι, σε περίπτωση που υπερσκέλιζαν οι κ. Κοτρωνιάς και Σταυρογιάννης τους άλλους υποψηφίους (πράγμα που τελικώς συνέβη) ο ίδιος θα πιστωνόταν ή έναν «γαλάζιο» δήμαρχο για πέμπτη θητεία ή μια βουλευτική έδρα (αργά ή γρήγορα) υπέρ των μνημονιακών πολιτικών του.
Τα ανωτέρω είναι κάποια από τα πολλά θέματα που προβλημάτισαν τους υποψηφίους της «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, οι οποίοι συναντήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να συζητήσουν για το μέλλον του κινήματος.
Κρίθηκε ότι η παρουσία της «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι ελπιδοφόρα. Αποφασίσαμε να συνεχιστεί η προσπάθεια οργανωμένα και συστηματικά, ώστε η «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ να βελτιώσει τις αδυναμίες της για να μπορέσει να γίνει η επιλογή της πλειοψηφίας των συντοπιτών μας. Το κίνημα ελευθέρων πολιτών «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο (από 01-09-2014) Γιώργο Σαγιά συνεχίζει την ανεξάρτητη και δημιουργική πορεία του και καλεί όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, πέρα από κόμματα και χρώματα να συστρατευθούν μαζί μας.
Με εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου