Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

ΤΟΠΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ
Η 18-10-2015 έχει διττή αναφορά στην απότιση φόρου τιμής που της αρμόζει. Η πρώτη αναφορά έγκειται στη μνήμη του Aγίου και Ευαγγελιστού Λουκά, πολιούχου της πόλεώς μας και η δεύτερη αναφορά στην 71η επέτειο της αποχωρήσεως των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την πόλη της Λαμίας, η οποία αυτομάτως σήμανε και την απελευθέρωσή της.
Η θεολογία των έργων του Λουκά (εις εκ των συνοπτικών ευαγγελιστών), του τρίτου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, εδράζεται πάνω στην αντικειμενική εξιστόρηση και στη θεολογική συνείδηση της Εκκλησίας.
Ο Λουκάς κατορθώνει να μας διασώσει μια πιστή και αντικειμενική εικόνα της αποστολής του Ιησού Χριστού και της ιστορίας των Αποστόλων και της Εκκλησίας και να συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της ζωντανής παραδόσεως, αλλά και στη δημιουργία μιας ιστορικής συνέχειας. Θεωρείται ως «ο κατ’ εξοχήν ιστορικός της αρχεγόνου εκκλησίας»! Ένας ιστορικός μιας «ιεράς ιστορίας» που υπερβαίνει τα κοσμικά κριτήρια μια απλής ιστορίας και ιστοριογραφίας.
Η πρώτη καμπάνα που ήχησε εκείνο το πρωινό της 18ης Οκτωβρίου του 1944 άμα τη αποχωρήσει των Γερμανών, όπως μαρτυρείται, ήταν απ’ την εκκλησία του Αγίου Λουκά. Με τη χάρη του αγίου η Λαμία εισέρχεται σε περιόδους ειρήνης και ελευθερίας. Μέχρι και σήμερα οι ευλογίες του πολιούχου Αγίου κρατούν την πόλη σε μια ισορροπία και από εκείνο το εκκλησάκι στο λόφο του Αγίου Λουκά, ο Άγιος και Ευαγγελιστής συνεχίζει αενάως και αόκνως να σκέπει με τη χάρη του την πόλη που τον τιμά.
Ας είναι ευλογημένο το όνομά του!
Ο επικεφαλής της «Πορτοκαλί» - ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ, τα μέλη και οι φίλοι του συνδυασμού εύχονται οι μέλλουσες γενεές να ζήσουν εν ειρήνη και αρμονία και χωρίς τη φρίκη κάποιου επικείμενου πολέμου.
Χρόνια πολλά και πάντα ελεύθεροι!

Γεώργιος Σαγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου