Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

«Xριστός γεννάται, δοξάσατε »!
Παμμέγιστο και ανερμήνευτο το μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. Δεν δύναται να το συλλάβει η ανθρώπινη διάνοια. Υπερβαίνει και υπερφαλλαγγίζει την όποια προσπάθεια προσεγγίσεως και λογικής ερμηνείας .Ο υπερούσιος κενούται!
Αποτελεί μυστήριο συγκαταβάσεως και κενώσεως που εδράζεται στην προαιώνια βουλή Του να γίνει άνθρωπος, να υπερβεί τους νόμους της φύσεως κατά την θεία Γέννησή Του, μέσα απ΄ τα πανάχραντα σπλάχνα της Παρθένου Μαρίας. «Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών». μας λέγει ο ιερός ψαλμωδός. Πάνω σ’ αυτή τη ρήση καθίσταται σαφές το ρηθέν της Κυριακής προσευχής: «ως εν ουρανώ και επί της γης»!
Με την ασύλληπτη ενανθρώπησή Του ο Θεός Λόγος καθίσταται Θεάνθρωπος. Καταδέχεται ο Δημιουργός και κοινωνός του υπερουρανίου θυσιαστηρίου να κατέλθει στη γη και να επιτύχει την «ανακωχή» ανάμεσα στα γήινα και στα ουράνια. «Ο Βασιλεύς της δόξης, ουκ ήλθε διακονηθήναι ,αλλά διακονήσαι»!
Η απόλυτη έκφραση της ταπεινοφροσύνης και συνάμα η απόλυτη εξύψωση της ανθρώπινης φύσεως.
Χριστούγεννα του σωτήριου έτους 2015.Κατά τα ειωθότα θα υπάρξουν άπειρες ευχές ,ανταλλαγές καρτών και δώρων, ασπασμοί και φιλοφρονήσεις κλπ.
Μήπως όμως όλα αυτά γίνονται επιδερμικά, μήπως λειτουργούν επιφανειοδραστικά και η ισχύς των όποιων ευχών διαρκεί για λίγα λεπτά;
Τί επιδιώκουμε μ’ αυτή την ερώτηση; Απλά, να εγκολπωθούμε το πνεύμα των φετινών Χριστουγέννων και όχι μόνο να το ψαύσουμε.
Έχουν ιδιαίτερη σημειολογική αναφορά τα φετινά Χριστούγεννα, για την πατρίδα μας γενικώς και για τον καθέναν μας ειδικώς .
Βαλλόμεθα πανταχόθεν ,αδιαλλείπτως και ακαταπαύστως !Και ό,τι έχει χρηματική αναφορά ,πληρώνεται εξοφλείται, σε πικραίνει για λίγο κι έπειτα ξεχνιέται. Όμως ό,τι έχει αναφορά στην ψυχή ,στα πιστεύω της και σε ζητήματα ηθικής διαστάσεως, δεν ξεχνιέται και πονά εσαεί!
Αναφερόμαστε φυσικά στην έντεχνη αποχριστιανοποίηση της Ευρώπης και δη της Ελλάδος μας. Τα παραδείγματα εκατοντάδες: στην Γερμανία τα Χριστούγεννα θ’ αντικατασταθούν από την παγανιστική «γιορτή του φωτός» διότι θίγονται τα παιδιά των Μουσουλμάνων !!! Στην πατρίδα μας, μετά την από ετών απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες (άρα παύει να’ναι ταυτότητα, δεν συνάδει με το πρόσωπο), μετά την ιστορική ιεροσυλία περί του συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης ,μετά την διαρκή αναφορά σε κτίσιμο μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα «ελαφρά τη καρδία», μετά την άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων από κάποιον υπουργίσκο, φτάνουμε στο σημείο ν’ απαιτείται απ΄ την νεολαία του κυβερνώντος κόμματος η κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία! Μη γένοιτο Κύριε!
Είναι φρόνιμο λοιπόν, να εστιάσουμε πάνω στις αξίες οι οποίες εκπηγάζουν από την καρδιά και όχι από την τσέπη. Το μεγαλείο του Έλληνος συμπυκνώνεται στον στίχο του ποιητού: ….«να ‘σαι φτωχός, με πλούσια καρδιά»!
Ας ελαχιστοποιήσουμε φέτος τα «θέλω» μας, ας βγούμε λίγο απ’ τον μικρόκοσμό μας, ας εκζητήσουμε το θείο έλεος, ας νιώσουμε την μυσταγωγία των Χριστουγέννων, ας ανοίξουμε τα μάτια και τα΄αυτιά της ψυχής μας, ας μετανοήσουμε για να καθαρθεί ο σκοτισμένος νους μας, ας ανοίξουμε την καρδιά μας ώστε να καταστεί κατοικητήριο του Θεανθρώπου. Μόνον έτσι το πνεύμα των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει κατανοητό και ν’ αποδώσει καρπούς.
Ας θέσουμε όλοι μας το κάτωθι ερώτημα στον ευατό μας :«Αν ήμουν ο Χριστός, τί θα έπραττα»;
Ο Γ. Σαγιάς ,τα στελέχη και οι φίλοι της «Πορτοκαλί» ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ σας εύχονται από καρδιάς Ευλογημένα Χριστούγεννα!!!
«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»!
Γ. Σαγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου